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13 avril 2012 5 13 /04 /avril /2012 09:36

Working with nature has its ups and downs, and we don't all react to weather patterns in the same way. While city dwellers were crowding the outside cafés terraces and enjoying the sunshine during the warm spell we had in March, here in champagne we were scrambling to finish up pruning and tying the vines to the wires before bud break.  But what we dread most is the drop in temperatures which often follows. True to form, last night the thermometer fell to -2°C, and perhaps lower in some areas.  This means that the fragile spring shoots may have been damaged. I say "may" because we won't really know the extent of the damage for a few days.

 

I'm often asked if there is anything we can do to protect the vines from frost. In the past the most prevalent method was to use diesel burning heaters,  but because over the past few years we have been legally allowed to maintain a reserve of wine to use if yields fall, sort of like an insurance policy, most wine growers no longer implement heaters, which are not very practical nor cost effective.

 

However, this morning I saw that those who are equipped with a sprinkling system had them going until around 9.30 am, so I took a picture :

 

arrosage 008

Sprinklers work by spraying the vines with a mist of water, which then freezes on the bud and maintains temperatures at 0°C, thus avoiding any damage. However, these systems are costly to install, and only work if the vines are near a source of water, which none of our vines are, so this method is out of the question for us.

 

So we'll just have to hope (pray?) that the temperatures start to go up in the next few days.......

 

La météo est un sujet qui aliment les conversations, mais on n'a pas tous les mêmes relations avec la nature. Quand j'habitais Chicago, si on avait un temps anormalement doux et ensoleillé au mois de mars, je ne pensais qu'à en profiter. Depuis que j'habite et travail en champagne, ma vie est plus rhythmée par le temps. On n'aime pas tellement quand le printemps est précoce, ce qui nous oblige de se dépêcher à finir la taille et le liage, avant que les feuilles sortent. Et par-dessous tout, nous craignons ce qui peut suivre, c'est-à-dire une baisse de température provoquant les gelées et mettant en péril les bourgeons. Cette nuit le thermomètre est descendu jusqu'à -2° et peut-être plus par endroits. Il faut attendre quelques jours avant de savoir s'il y a des dégâts.

 

On me demande souvent si on utilise un système de protection contre les gelées de printemps. Avant ("dans le temps") on voyait beaucoup de chaufferettes installées dans les vignes, mais depuis que la champagne a autorisé une "mise en réserve" d'une quantité de vin au delà des rendements autorisés, cela nous donne un certain "assurance" pour combler un éventuel déficit aux vendanges.

 

Ce matin, j'ai vu que les systèmes d'arrosage des vignes étaient mises en route. C'est un moyen de protection contre les gelées nécessitant une source d'eau à proximité, donc ce n'est pas possible partout. Cette technique consiste à asperger la vigne sans interruption afin que les bourgeons soient couverts d'une fine couche de glace, maintenant la température à 0° et évitant les dégât dû au gel. Nos vignes ne sont pas situées près d'une source d'eau , donc on ne peut pas envisager cette installation.

 

Donc il nous reste qu'à espérer (et prier !) que le météo redevienne plus clémente...........

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Published by Jennifer Fluteau - dans Vignes-Vineyards
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  • Jennifer Fluteau
  • Originaire de Chicago, je vis et travaille avec mon mari Thierry dans notre domaine en Champagne

_Originally from Chicago, I now live in Champagne and work with my husband Thierry in our vineyards and cellar.
  • Originaire de Chicago, je vis et travaille avec mon mari Thierry dans notre domaine en Champagne _Originally from Chicago, I now live in Champagne and work with my husband Thierry in our vineyards and cellar.

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