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11 mai 2011 3 11 /05 /mai /2011 14:29

windsor.jpgJust read two very interesting news releases - the first, dated May 5th, mentions that the British Royal family have decided to jump into the UK sparkling wine production band wagon and will be planting 6700 vines in Windsor Park. Hmmm... I guess they should read the second article, published May 6th by Decanter, which states that English wine's unique selling point is its scarcity, and warns that "oversupply" of English wine is it's "greatest danger". Since 2004, vineyard acreage has increased 75%, to 3323 hectares and that figure does not include newly planted vines. Industry consultant Mike Paul states that the main problem is not the fact of having too much wine, but the consequent undervaluing.

      I would say the English wine industry need look no further than accross the chanel to Champagne to find out what they're in for...when demand falls, producers panic and use falling prices as a mechanism to increase demand. This is what has happend over the past two years in the champagne industry. Hopefully the "dumping" will end soon, as supply and demand become better balanced and as the economy (again, hopefully) improves. Apart from that, Champagne has actually done a fairly good job at maintaining the balance over the last few decades, largely because it has a strong professional organisation which has controlled both yields and new plantings to respond to demand.

   However, this mechanism is now at risk, because the EEC wants to do away with an individual country's right to regulate new plantings, essentially calling for a liberalization of the market, as is the case in the UK.   This would not have been a problem if the champagne profession had not decided to expand the champagne growing territory, which currently encompasses 35,200 hectares, most of which are already under production. An additional 40 villages will be added to the 319 that already exist, and we don't know how many hectares. I truly hate to imagine what will happen in the market place if all this new land is planted at the same time....but perhaps we will be able to look to the English sparkling expansion as a model...! 


Je viens de lire deux articles récemment parus dans la presse : le premier, sur la famille Royale Anglaise qui va planter 6700 pieds de vigne dans le parc du château de Windsor. Apparement, ils veulent profiter de l'essor du vin effervescent Anglais pour produire leur propre marque. Ils feraient bien de lire le deuxième article, publié par Decanter, un magazine Anglais spécialisé dans le vin. D'après eux, c'est la rareté du produit qui est actuellemnt l'unique argument de vente des vins mousseux Anglais. Mr Mike Paul, un consultant, prévient qu'il y a un risque de surproduction, et que les conséquences pourraient mener à une dévaluation du produit.

    Parlons-en. On en sait quelque chose en Champagne. Ces deux dernières années nous avons subi un déstockage massif, avec des prix cassés. On peut espérer qu'il y aura une reprise en 2011, mais d'après les experts, rien n'est sûr. Il faudrait que l'offre et la demande s'équilibrent. Jusqu'à présent, la Champagne, grâce à son organisme interprofessionnal, a toujours su assez bien gérer son marché, avec succès, en contrôllant les rendements et les nouvelles plantations. Cependant, le CE veut abolir les droits de plantations, libérant le marché. Mais en même temps, le champagne a décidé d'étendre son appellation, ajoutant 40 nouvelles communes aux 319 villages déjà existants. Je n'ose pas imaginer ce qui arrivera si on se met à planter tous ces hectaires en même temps....mais peut-être le marché des vins effervescents Anglais pourra nous servir d'exemple.....

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Profil

  • Jennifer Fluteau
  • Originaire de Chicago, je vis et travaille avec mon mari Thierry dans notre domaine en Champagne

_Originally from Chicago, I now live in Champagne and work with my husband Thierry in our vineyards and cellar.
  • Originaire de Chicago, je vis et travaille avec mon mari Thierry dans notre domaine en Champagne _Originally from Chicago, I now live in Champagne and work with my husband Thierry in our vineyards and cellar.

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