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11 octobre 2013 5 11 /10 /octobre /2013 09:26

 "Ouf" ! (that's a sigh of relief in French). I'm so glad we've finished harvesting as of October 5th. The indian summer days of September have given way to clouds, rain and cold and I pity the workers who are still out there picking grapes. 

This was a very unusual season for us. The cold wet spring weather that lasted until the end of June really slowed down the vegetation, and as a result the harvest was predicted to start early October. However, the hot and relatively dry summer months of July and August meant that the grapes had a chance to develop. That was somewhat compromised when we had a week of rain in September. The "official" opening dates of the harvest were published on September 21st, and the starting date for our village was Thursday the 26th. Thierry had to make a quick decision : should he pick the grapes early when they were still in good condition, at the risk of them not being ripe enough? Or should he wait for them to ripen more and risk further degradation? He decided to start picking on Friday the 27th, and we were amazed at how fast the ripening had progressed, and also how fast the first signs of botrytis were progressing! Hindsight is always 20/20, and perhaps we could have started a couple of days earlier, but we're happy we did not wait until October!

 

"phew" ! (c'est un soupir de soulagement en anglais) Nous sommes très heureux d'avoir fini de vendanger le 5 octobre, car l'été indien a disparu et a laissé place à la pluie, la grisaille et le froid. Il y a encore quelques confrères qui n'ont pas terminé de rentrer leur récolte, et nous compatissons !

 

Cette saison était assez particulière dans le sud de la champagne. Le printemps froid et pluvieux a retardé la vegetation considérablement. Le dicton dit qu'on compte 100 jours après la fleur pour savoir la date du début des vendanges. Logiquement, puisque la floraison s'est passé début juillet, on aurait dû vendanger la deuxième semaine d'octobre ! Heureusement que les conditions estivales de juillet et aout ont aidé la vigne a ratrappé son retard. La date du début de vendanges était fixé dans notre village pour le 26 septembre. Thierry hésitait encore car il craignait que les raisins n'avaient pas encore atteint leur maturation optimum, mais finalement il a décidé de commencer dès le vendredi 27 car les conditions sanitaires se dégradaient rapidement. Il n'a pas regretté sa décision, car finalement la maturité était au rendez-vous, et les raisins étaient encore en bon état. Bien qu'avec le recul, c'est toujours facile, mais on pense avoir pris la bonne décision !

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Published by Jennifer Fluteau
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  • Jennifer Fluteau
  • Originaire de Chicago, je vis et travaille avec mon mari Thierry dans notre domaine en Champagne

_Originally from Chicago, I now live in Champagne and work with my husband Thierry in our vineyards and cellar.
  • Originaire de Chicago, je vis et travaille avec mon mari Thierry dans notre domaine en Champagne _Originally from Chicago, I now live in Champagne and work with my husband Thierry in our vineyards and cellar.

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